Post-HBO sensorische informatieverwerking professionals 2025-1

Post-HBO Sensorische Informatieverwerking voor Zorg- en Onderwijsprofessionals. Leer problemen met zintuiglijke prikkelverwerking te herkennen en aan te pakken in deze 3 daagse opleiding.

Veel professionals die met kinderen werken zien dat bepaalde kinderen zintuiglijke prikkels anders verwerken. Denk aan een kind dat:

  • moeite heeft met aanraking of het dragen van bepaalde kleding,
  • snel afgeleid raakt door wat het hoort of ziet,
  • opeens boos wordt,
  • zich veel stoot of valt,
  • weg droomt of
  • voortdurend in beweging is.

Zomaar enkele voorbeelden van een probleem in de sensorische informatieverwerking. Voorheen werd dit ook wel sensorische integratie of sensomotorische integratie genoemd. In deze cursus wordt u meegenomen in de theoretische onderbouwing van de sensorische informatieverwerking. U kunt na afloop van deze cursus screenen of een kind mogelijk een probleem heeft in de sensorische informatieverwerking. Daarnaast leert u om ouders en het kind verder op weg te helpen door te kijken welke adviezen vanuit de sensorische informatieverwerking zinvol kunnen zijn. Tenslotte leert u wanneer u ouders en het kind adviseert om naar een therapeut te gaan die geschoold is in de behandeling van een probleem in de sensorische informatieverwerking.

In deze 3-daagse cursus leert u het volgende:

  • U leert wat sensorische informatieverwerking is met bijbehorende neurologie.
  • U kunt uitleg geven aan anderen over wat sensorische informatieverwerking is.
  • U kunt observeren of er mogelijk sprake is van een probleem in de sensorische informatieverwerking.
  • U kunt algemene adviezen geven op basis van de sensorische informatieverwerking.

Doelgroep

Deze opleiding is bestemd voor alle zorg- en onderwijsprofessionals die werken met kinderen met gedragsproblemen of met verstandelijk beperkten. Denk aan leerkrachten, sociaal pedagogische hulpverleners, orthopedagogen, psychologen, (jeugd-)artsen, gedragsdeskundigen, kindertherapeuten, kindercoaches en oefentherapeuten.

Kosten en accreditatie

Kosten bedragen EUR 895,-. Dit is inclusief lunch en exclusief boeken.

Deze cursus is geaccrediteerd bij:

Studiebelasting

De omvang van het opleidingsprogramma omvat 54 studiebelastingsuren (SBU). Het aantal contacturen met de docent bedraagt 18 uur (3 lesdagen van ieder 6 uur). Aan zelfstudie middels de online leeromgeving wordt 36 uur besteed.

Lesdagen en locatie

Er zijn 3 lesdagen: 12 april, 17 mei en 14 juni 2025.
Lestijden zijn: 9:30 tot 16:00.
Het aantal deelnemers is minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers.

De locatie is Cursus- en Vergadercentrum Domstad in Utrecht.

Blended Learning

De opleidingen van kenniscentrum SIEM maken gebruik van blended learning – de combinatie van online en klassikaal leren.

Voorafgaand aan iedere lesdag werk je thuis op eigen tempo door het materiaal in de online omgeving. Dit deel wordt afgesloten met een toets en een opdracht, zodat de docenten voorafgaand aan de lesdag in kunnen schatten waar eventueel nog extra aandacht aan besteed moet worden. Op de lesdag zelf kunnen we zo praktisch met elkaar aan de slag en de verdieping opzoeken.

« Terug naar het Opleidingsaanbod