SI bij mensen met een verstandelijke beperking 2024-1

Sensorische Informatieverwerking bij Verstandelijke Beperking. De sensorische informatieverwerking opleiding voor groepsleiding en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking.

Medewerkers die werken met mensen met een verstandelijke beperking, geven al snel aan dat iemand met een verstandelijke beperking overprikkeld raakt als oorzaak van zijn of haar gedrag. Echter is er wel sprake van een gevoelige reactie op een zintuiglijke prikkel, of is het verhaal complexer. In deze cursus krijg je hier handvatten in. Je kunt na het volgen van deze cursus bepalen of er sprake is van een onder- of overgevoelig reageren op zintuiglijke prikkels of van een probleem in het betekenis geven van een zintuiglijke prikkel. Daarnaast leer je de invloed van het cognitieve niveau en het sociaal-emotionele niveau op de sensorische informatieverwerking en daarmee samenhangend het gedrag wat deze doelgroep laat zien. Tevens leer je helpende interventies te implementeren om het arousalniveau  te optimaliseren.

Tijdens deze drie-daagse cursus, verzorgt door  Ellian Boons de Wit, leert u het volgende.

  • U heeft kennis van de comorbiditeit  van een probleem in de sensorische informatieverwerking en het hebben van een verstandelijke beperking.
  • U heeft kennis van  de invloed van het sociaal-emotionele en cognitieve niveau op de sensorische informatieverwerking.
  • U kunt na aanleiding van observaties analyseren welke gedragsrespons of responsen  van Dunn er sprake is.
  • U kunt door de gedragsrespons(sen)  (van Dunn)  de cognitie en het sociaal-emotionele  niveau met elkaar integreren, passend aansluiten met helpende interventies, die doorlopend maar ook acuut kunnen zijn.
  • U kunt na aanleiding van observaties de gemaakte interventies aanpassen.
  • U kunt adviezen geven aan het netwerk van de mensen met de verstandelijke beperking vanuit de Sensorische informatie verwerking.

Doelgroep

Professionals die werken met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking zoals groepsleiding, leerkrachten of individuele begeleiding.

Kosten en accreditatie

Kosten bedragen EUR 895,-. Dit is inclusief lunch en exclusief boeken.

Deze opleiding is geaccrediteerd bij SKJeugd voor 28,80 punten.

Lesdagen en locatie

Er zijn 3 lesdagen: 13 april, 11 mei en 1 juni 2024.
De lestijden zijn van 9:30 tot 16:00.
Het aantal deelnemers is minimaal 8 en maximaal 16.

De locatie is Cursus- en Vergadercentrum Domstad in Utrecht.

Blended Learning

Bij kenniscentrum SIEM willen we ons op de lesdagen vooral kunnen richten op de cursisten,  hun vragen en de verdieping. Wij doen dit door middel van Blended Learning: voorafgaand aan de cursusdag bereidt de cursist zich voor in de e-learning omgeving.

Het totaal aantal studiebelastingsuren bedraagt 54 uur.

Het aantal contacturen met de docent bedraagt in totaal 18 uur, aan zelfstudie middels de online leeromgeving wordt in totaal  36 uur besteed.

Bij iedere lesdag behoort dus 12 uur zelfstudie, bestaande uit:
– lezen literatuur;
– online leeromgeving (tekst, artikelen en filmpjes);
– maken van opdrachten.

« Terug naar het Opleidingsaanbod