Verdiepingscursus SI bij kinderen met hechtingsproblematiek of trauma

Een aantal kinderen hebben in hun vroege ontwikkeling problemen met het zich hechten aan een ouder. Een kind met hechtingsproblematiek heeft veel moeite met het bewaken van zijn eigen grens en de grens van een ander. Mede hierdoor moet het kind teveel prikkels verwerken, dat het niet aan kan en dat het gedrag weer versterkt of er voor zorgt dat het kind onrustig en druk wordt. Daarnaast zijn er kinderen die t.g.v. problemen op het gebied van de sensorische informatieverwerking (SI-problemen) problemen hebben met het opbouwen van een goede hechting met hun ouders. Het kan ook zijn dat door de SI-problemen de moeder of de vader moeite heeft met het goed op kunnen bouwen van een band met hun kind. Enkele voorbeelden van SI-problemen kunnen zijn een overreactie op tastprikkels, een overreactie op vestibulaire prikkels of problemen met het verwerken van geur.

Deze online cursus wordt verzorgd door Wies Spaan. Je loopt zelf op je eigen tijd en in je eigen tempo de cursus door in de online leeromgeving. De opdrachten lever je in bij de docent die deze zal bekijken en van feedback voorzien. Vier keer per jaar kan je deelnemen aan een online Q&A moment waarin je samen met andere cursisten vragen kan stellen aan de docent. We adviseren deze cursus binnen een half jaar door te lopen.

In de cursus leer je het volgende:

  • U leert wat sensorische informatieverwerking is met bijbehorende neurologie.
  • U weet wat een normale hechting is en welk gedrag bij de verschillende fases hoort.
  • U weet waarom sensorische informatie verwerking zo belangrijk is binnen hechting en trauma.
  • Vanuit de motorische en sensorische problemen bij de hechting en trauma formuleert u doelen, die ingezet kunnen worden om de ontwikkeling te optimaliseren.
  • U signaleert problemen binnen de hechting en trauma in de dagelijkse praktijk, bij baby’s en het jonge kind. Dit meestal in samenwerking met andere disciplines
  • U draagt in begrijpelijke taal de problemen binnen de hechting en specifiek de koppeling naar de sensorische informatieverwerking over aan ouders en verzorgers.
  • U leert met lichaamsgerichte technieken en pedagogische benadering de verwerking van sensorische informatie, emoties en gebeurtenissen te optimaliseren.
  • U heeft kennis van verschillende behandelvormen volgens richtlijnen bij hechtingsproblematiek en trauma en kan deze toepassen.

Doelgroep

Dit is een verdiepingscursus voor (kinder-) fysiotherapeuten, (kinder-) ergotherapeuten,  (kinder-) oefentherapeuten, logopedisten en psychomotorisch therapeut, die reeds de Post-HBO Sensorische Informatieverwerking voor paramedici of vergelijkbare cursus hebben afgerond.

Kosten en Accreditatie

Kosten bedragen EUR 550,-. Dit is exclusief literatuur.

Accreditatiepunten bij KNGF 10 punten in het vrije deel
Accreditatiepunten bij St. ADAP voor Kwaliteitsregister Paramedici  ((kinder-) ergotherapeuten, logopedisten (kinder-) oefentherapeuten) in aanvraag.
Accreditatie voor psychomotorisch therapeut wordt aangevraagd.

Blended Learning

Aan zelfstudie middels de online leeromgeving wordt 50 uur besteed en er moeten opdrachten gemaakt worden. De omvang van het opleidingsprogramma omvat daardoor 36 studiebelangstinguren (SBU).
Na iedere module moeten de opdrachten gemaakt worden. Het maken van de opdrachten zorgt ervoor dat je verdieping krijgt van de lesstof en deze weet toe te passen in de praktijk. De opdrachten worden door een docent nagekeken en van commentaar voorzien. Middels een forum kun je ook vragen stellen aan de docent.

« Terug naar het Opleidingsaanbod