Verdiepingscursus SI bij kinderen met een hechtingsproblematiek of trauma

Een aantal kinderen hebben in hun vroege ontwikkeling problemen met het zich hechten aan een ouder. Een kind met hechtingsproblematiek heeft veel moeite met het bewaken van zijn eigen grens en de grens van een ander. Mede hierdoor moet het kind teveel prikkels verwerken, dat het niet aan kan en dat het gedrag weer versterkt of er voor zorgt dat het kind onrustig en druk wordt. Daarnaast zijn er kinderen die t.g.v. problemen op het gebied van de sensorische informatieverwerking (SI-problemen) problemen hebben met het opbouwen van een goede hechting met hun ouders. Het kan ook zijn dat door de SI-problemen de moeder of de vader moeite heeft met het goed op kunnen bouwen van een band met hun kind. Enkele voorbeelden van SI-problemen kunnen zijn een overreactie op tastprikkels, een overreactie op vestibulaire prikkels of problemen met het verwerken van geur.

In deze 3-daagse cursus, verzorgd door Kirsten de Zwart en Wies Spaan, leert U het volgende:

  • U leert wat sensorische informatieverwerking is met bijbehorende neurologie.
  • U weet wat een normale hechting is en welk gedrag bij de verschillende fases hoort.
  • U weet waarom sensorische informatie verwerking zo belangrijk is binnen hechting en trauma.
  • Vanuit de motorische en sensorische problemen bij de hechting en trauma formuleert u doelen, die ingezet kunnen worden om de ontwikkeling te optimaliseren.
  • U signaleert problemen binnen de hechting en trauma in de dagelijkse praktijk, bij baby’s en het jonge kind. Dit meestal in samenwerking met andere disciplines
  • U draagt in begrijpelijke taal de problemen binnen de hechting en specifiek de koppeling naar de sensorische informatieverwerking over aan ouders en verzorgers.
  • U leert met lichaamsgerichte technieken en pedagogische benadering de verwerking van sensorische informatie, emoties en gebeurtenissen te optimaliseren.
  • U heeft kennis van verschillende behandelvormen volgens richtlijnen bij hechtingsproblematiek en trauma en kan deze toepassen.

Doelgroep

Dit is een een nascholing voor (kinder-) fysiotherapeuten, (kinder-) ergotherapeuten,  (kinder-) oefentherapeuten, logopedisten en psychomotorisch therapeut, die reeds de post-HBO opleiding Sensorische Informatieverwerking of vergelijkbare cursus hebben afgerond.

Kosten en Accreditatie

Kosten bedragen EUR 895,-. Dit is inclusief lunch en exclusief literatuur.

Accreditatiepunten bij KNGF 10 punten in het vrije deel
Accreditatiepunten bij St. ADAP voor Kwaliteitsregister Paramedici  ((kinder-) ergotherapeuten, logopedisten (kinder-) oefentherapeuten) zijn 52,5 punten.                                                                                               Accreditatie voor psychomotorisch therapeut wordt aangevraagd.

Lesdagen en locatie

Er zijn 3 lesdagen: 7 maart, 28 maart en 18 april 2020.
De lestijden zijn van 9:30 tot 16:00.
Het aantal deelnemers is minimaal 8 en maximaal 16 deelnemers.

De locatie is Cursus- en Vergadercentrum Domstad in Utrecht voor de eerste twee lesdagen. De derde lesdag wordt in de praktijk van Wies Spaan in Gouda gegeven.

Blended Learning

Het aantal contacturen met de docent bedraagt 16,5 uren. Aan zelfstudie middels een online leeromgeving wordt 45 uren besteed. De totale omvang van het opleidingsprogramma omvat 61,5 studiebelangstinguren (SBU).
Bij iedere lesdag behoort dus 12 uur zelfstudie, bestaande uit:
– lezen literatuur;
– online leeromgeving (tekst, artikelen en filmpjes);
– maken van opdrachten.
De voorbereidingstijd is meer dan de lesuren. Kenniscentrum SIEM heeft hiervoor gekozen om cursisten goed voorbereid op de lesdagen te laten komen, waardoor er op de lesdagen aan andere doelen gewerkt kunnen worden (verdieping).

« Terug naar het Opleidingsaanbod